Naar alle artikelen WordPress websites

Voordelen van een maatwerk WordPress website

Rian Ouwendijk - 26 september 2023

WordPress websites zijn er in twee smaken: je hebt WordPress websites met een standaard thema (een kant-en-klaar template) en maatwerk WordPress websites. Terwijl standaard thema’s en templates een snelle en kosteneffectieve oplossing kunnen bieden, bieden maatwerk WordPress websites een scala aan mogelijkheden en voordelen die je niet mag missen.

In een digitale wereld waarin de concurrentie slechts één klik verwijderd is, kan het hebben van een website die opvalt en perfect aansluit bij jouw unieke behoeften en doelen, het verschil maken tussen online succes en middelmatigheid. Maatwerk WordPress websites stellen je in staat om elk aspect van je website te personaliseren, van het ontwerp en de gebruikerservaring tot de functionaliteiten en prestaties.

Of je nu een klein bedrijf bent dat op zoek is naar groei, een grote onderneming die streeft naar optimalisatie, of een creatieve ziel die een uniek online portfolio wil creëren, een maatwerk WordPress website kan de sleutel zijn tot het ontgrendelen van je online potentieel. In deze blog duiken we dieper in de vele voordelen van een maatwerk WordPress website en waarom het overwegen waard is voor jouw volgende online project.

Het verschil tussen WordPress maatwerk en een thema

Laten we de twee varianten nog eens nader bekijken:

  • Een WordPress thema, ook wel een template genoemd, is een bestaand uiterlijk voor jouw WordPress website. Standaard WordPress thema’s zijn zowel gratis beschikbaar via de WordPress theme directory als op talloze andere websites, maar er zijn ook betaalde varianten verkrijgbaar. Zoals de naam al suggereert, biedt een standaard thema een vooraf bepaalde vormgeving en zijn de aanpassingsmogelijkheden enigszins beperkt. Hoewel standaard thema’s vaak boordevol opties zitten, wat aan de ene kant handig is, kan dit aan de andere kant leiden tot meer complexiteit en een tragere website.
  • Bij WordPress maatwerk wordt er eveneens een thema ontwikkeld, maar dit thema is volledig uniek voor jouw WordPress website. Het ontwerpproces start vanaf nul en wordt volledig afgestemd op jouw organisatie of persoonlijke wensen. Vervolgens wordt het ontwerp omgezet naar code (zowel front-end als back-end ontwikkeling voor wie bekend is met de termen) en wordt WordPress zodanig geconfigureerd dat het zowel voor de bezoeker als de beheerder gebruiksvriendelijk is. Dit is mogelijk omdat er alleen wordt gecreëerd wat daadwerkelijk nodig is.

Het is belangrijk om te realiseren dat niet elke WordPress ontwikkelaar maatwerk levert. Vooral ontwikkelaars en internetbureaus in het lagere segment gebruiken vaak WordPress thema’s als basis. Dit kan weliswaar kosten besparen, maar gaat vaak ten koste van de kwaliteit.

Alle voordelen van een maatwerk WordPress website op een rijtje

1. Unieke vormgeving en gebruikersgemak

Een van de grootste voordelen van een maatwerk WordPress website is dat je een uniek ontwerp krijgt dat perfect aansluit bij je merk en visie. Dit helpt niet alleen om je te onderscheiden van de concurrentie, maar draagt ook bij aan een betere gebruikerservaring. Een goed ontworpen, responsive website die er op elk apparaat goed uitziet, kan de conversie aanzienlijk verhogen. Het draait allemaal om het creëren van een positieve en memorabele ervaring voor je bezoekers.

“Wil je meer weten over het belang van conversie en hoe je dit kunt optimaliseren? Duik dieper in dit onderwerp en lees onze blog: Wat website conversie inhoudt en waarom het cruciaal is.

2. SEO-optimalisatie (Search Engine Optimization)

Het optimaliseren voor zoekmachines, oftewel SEO, is cruciaal voor het online succes van je website. Een maatwerk WordPress website is vanaf het begin geoptimaliseerd voor zoekmachines zoals Google. Dit houdt in dat de site niet alleen een SEO-vriendelijke structuur heeft, maar ook dat de snelheid en performance zijn afgestemd op de eisen van zoekmachines. Een snelle website wordt niet alleen beter gewaardeerd door zoekmachines, maar verbetert ook de ervaring voor je bezoekers.

De snelheid van een website kan gemeten worden met tools zoals Google PageSpeed Insights. Deze tool analyseert de content van een webpagina en genereert vervolgens suggesties om die pagina sneller te maken. Bij ons is een optimale website snelheid geen optie, maar een standaard. We zorgen ervoor dat elke website die we opleveren, een Google PageSpeed score heeft van 90% of hoger.

3. Eenvoudig beheer

Met een maatwerk WordPress website krijg je een beheersysteem dat is afgestemd op jouw behoeften. Dit maakt het beheren van je website een stuk eenvoudiger en efficiënter. Je hebt geen overbodige functies en alles is ingericht zoals jij dat wilt.

4. Schaalbaarheid

Naarmate je bedrijf groeit, wil je dat je website meegroeit. Maatwerk WordPress websites zijn ontworpen met het oog op schaalbaarheid. Dit betekent dat nieuwe functies en uitbreidingen gemakkelijk kunnen worden toegevoegd, zonder dat de hele site opnieuw hoeft te worden gebouwd.

Wij maken gebruik van staging (test) omgevingen om ervoor te zorgen dat elke update of toevoeging eerst grondig wordt getest voordat deze live gaat. Dit betekent dat je website altijd optimaal functioneert en dat eventuele aanpassingen naadloos worden geïntegreerd, zonder verstoring van de live site. Zo blijft je website altijd in topconditie, klaar voor groei en ontwikkeling.

5. AVG/GDPR Compliance

Gegevensbescherming is een hot topic, en het is cruciaal dat je website voldoet aan de AVG/GDPR-richtlijnen. Hoewel maatwerk niet garandeert dat een website aan deze normen voldoet, besteden wij hier bijzondere aandacht aan. Bij een maatwerk WordPress website van ons, wordt er vanaf het begin nadrukkelijk gefocust op gegevensbescherming en privacy, zodat je met vertrouwen online kunt opereren.

6. Custom plugins en functionaliteiten

Bij een WordPress website is het installeren van plugins altijd een optie. Echter, kiezen voor maatwerk opent de deur naar het ontwikkelen van plugins en functionaliteiten die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften, wat resulteert in een naadloze en efficiënte werking.

Neem bijvoorbeeld een op maat gemaakte API-koppeling met jullie CRM-systeem, waardoor klantgegevens en interacties automatisch gesynchroniseerd worden tussen de website en het CRM. Maar denk ook aan gepersonaliseerde contactformulieren, geavanceerde boekingssystemen of een integratie met je e-mailmarketingplatform voor gerichte campagnes. Deze op maat gemaakte oplossingen zorgen niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar optimaliseren ook de interne werkprocessen en de interactie met je bezoekers.

7. Onderhoud en support

Goed onderhoud en support zijn essentieel voor de betrouwbaarheid en veiligheid van je website. Met een maatwerk WordPress website van een gerenomeerd bureau ben je verzekerd van regelmatige updates en een team van experts dat klaarstaat om je te helpen bij eventuele problemen.

Om onderhoud en support te garanderen, is het gebruikelijk een Service Level Agreement (SLA) af te sluiten. Een SLA vormt een contract tussen de dienstverlener en de klant, waarin duidelijke afspraken zijn vastgelegd over het niveau van de te leveren diensten. Dit biedt aanvullende zekerheid met betrekking tot de beschikbaarheid van ondersteuning en de responstijd bij het oplossen van problemen.

8. Toegankelijkheid

Toegankelijkheid meet hoe bruikbaar je website is voor alle gebruikers, inclusief mensen met een beperking. Een toegankelijke website doet meer dan alleen de gebruikerservaring verbeteren en je online bereik vergroten; het kan ook een positieve invloed hebben op je SEO. Het realiseren van een website die aan alle toegankelijkheidseisen voldoet, kan echter aanvullende aanpassingen en ontwikkelingen vereisen, wat meerkosten met zich mee kan brengen.

Gezien de naderende invoering van de European Accessibility Act 2025, die strengere eisen zal opleggen aan websites en webshops, is het verstandig om tijdig op deze nieuwe normen te anticiperen. Dit helpt je niet alleen om compliant te zijn, maar biedt ook de mogelijkheid om een inclusievere gebruikerservaring te ontwikkelen en zo een voorsprong op de concurrentie te realiseren.

De nadelen van een maatwerk WordPress website

Elke medaille heeft zijn keerzijde, en dat geldt ook voor maatwerk WordPress websites.

1. Ontwikkelkosten

Het realiseren van een maatwerk website gaat doorgaans gepaard met hogere ontwikkelkosten in vergelijking met het gebruik van standaardthema’s . Dit is te wijten aan de extra tijd en expertise die ingezet moeten worden om unieke functionaliteiten en ontwerpen te ontwikkelen. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel de initiële investering hoger kan zijn, de return on investment (ROI) van een maatwerk website op de lange termijn vaak ook hoger ligt, dankzij een betere afstemming op specifieke bedrijfsdoelen en gebruikersbehoeften.

2. Ontwikkeltijd

Het proces van het creëren van een maatwerk website is vaak tijdsintensiever dan het aanpassen van een bestaand thema. Dit komt doordat elk element van de site vanaf de basis moet worden ontwikkeld en geoptimaliseerd.

Zet de eerste stap

Ben je klaar om de online aanwezigheid van je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Bij Systego zijn we gespecialiseerd in het creëren van maatwerk WordPress websites die niet alleen aan jouw specifieke wensen voldoen, maar ook de verwachtingen van je bezoekers overtreffen. Neem contact met ons op en zet de eerste stap naar online succes!

Bespreek de mogelijkheden

Ben jij op zoek naar een partner om jouw ambities te verwezenlijken? Twijfel niet en neem contact op met Systego.

  • Vrijblijvend advies. Maak kennis zonder enige verplichting.
  • Binnen 48 uur een reactie. Je kan kan spoedig een reactie verwachten.
  • Geen verborgen kosten. We zijn helder en eerlijk over prijzen en wat je kunt verwachten.

"*" geeft vereiste velden aan